Laga is een internationaal succesvolle open roeivereniging met een rijke historie. De Delftsche Studenten Roeivereeniging “Laga” werd op 13 april 1876 opgericht als ondervereniging van het Delftsch Studenten Corps (DSC). In 1877 betrok Laga haar eerste botenhuis en werd tevens de uitnodiging voor de eerste Varsity ontvangen, die het jaar daarop verroeid zou worden als onderlinge wedstrijd tussen Laga en Njord uit Leiden. Tijdens de periode tot aan de Eerste Wereldoorlog werden de eerste Laga Lustrumwedstrijden georganiseerd en haalde Laga haar eerste nationale en internationale overwinningen binnen.

historie1

Op de Spelen in 1900 behaalden Lagaaiers Brandt en Klein in de twee met stuurman de eerste Olympische overwinning in de vaderlandse geschiedenis. Doch wat bleek: omdat zij een tot op heden onbekende Franse straatjongen als stuurman hadden geronseld, ging het goud niet naar Nederland, maar was het een ‘gemengde’ overwinning. Twee jaar geleden werd het gouden beeldje – de medailles werden pas in 1904 ingevoerd – echter alsnog aan Nederland toegekend.

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin veel Lagaaiers gemobiliseerd werden, werd in 1926 de huidige botenloods in gebruik genomen. Het gebouw is speciaal voor roeiersgebruik ontworpen door Oud-Lagaaier ir. Kalff in de stijl van de Amsterdamse School. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Laga vele verzetshelden voort, maar de oorlog was een zware tijd voor de vereniging zelf.

Na de Oorlog volgde een periode van wederopbouw en het ledenaantal steeg snel. Laga vierde haar 100-jarig bestaan en riep ter ere daarvan een nieuwe wedstrijd over 100 kilometer in het leven. Deze race wordt nog elk jaar verroeid onder de naam EY-Parthenon Ringvaart Regatta. Laga was dat jaar de vereniging met de meeste Olympische overwinningen.

In 2002 ging Laga open voor niet-leden van het DSC. Vanaf het moment dat Laga een open ondervereniging is steeg het ledenaantal exponentieel tot meer dan 600 leden in 2010. Dat had een aantal jaar later ook het gewenste effect op de roeiprestaties. In 2010 en 2012 won de eerstejaars acht van Laga het eerstejaarsklassement en werden door Lagaaiers vele andere overwinningen behaald.