Roeien is niet het enige dat je op het water kan doen bij Laga. Veel roeiboten, en in ieder geval alle eerstejaarsploegen, hebben een stuur nodig. Dat is iemand die voor- of achterin de boot zit om de boot te sturen, en de roeiers door de race te begeleiden. Ook in het sturen kan je veel bereiken.

Baas in eigen boot

Hoewel dit in eerste instantie misschien saai klinkt in vergelijking met roeien zelf, is het een behoorlijke verantwoordelijkheid. Je roeiers moeten blind op je kunnen vertrouwen, want jij bent de baas in de boot. Jij zorgt ervoor dat de boot goed gestuurd wordt en dat de roeiers precies weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast ben je zowel tijdens de race als in trainingen een verlengstuk van de coach in de boot. Je houdt de roeiers mentaal scherp tijdens de wedstrijden en trainingen, en zorgt voor een goede uitvoering.

Sturend naar de top

Ook in het sturen is er veel te bereiken. Zelfs op de belangrijkste internationale toernooien zijn er veel boottypes met een stuur, en daar komen de beste stuurtjes terecht. Lagaaier Ryan den Drijver heeft de afgelopen jaren de Nederlandse Lichte Mannen Acht gestuurd en daarmee al een World Cup gewonnen. Ook Lagaaier Tom Postma heeft al twee jaar de Mannenacht op het WK onder de 23 gestuurd. Zo zie je maar, als je het echt wilt kun je op Laga ver komen!