Roeien is de rode draad die alle Lagaaiers bindt. Iedereen is op zijn eigen manier bezig met de roeisport. Op Laga zijn er roeiers die trainen op topniveau, roeiers die het leuk vinden om een aantal keer met hun ploegje in de boot te stappen, maar ook stuurtjes en coaches! Deze veelzijdigheid maakt dat er voor iedereen een plek is op Laga.

Studentensport

Veel roeiers zijn pas in hun studententijd voor het eerst met roeien in aanraking gekomen, terwijl hockeyers en voetballers vaak al op jonge leeftijd beginnen. Door het gemak waarmee het roeien kan worden geleerd is dit vaak geen belemmering om alsnog een hoog niveau te bereiken – zeker voor hen die bereid zijn hard te trainen. De Holland 8, vergelijkbaar met het Nederlands elftal, heeft de afgelopen jaren steeds voor ongeveer de helft bestaan uit roeiers die pas in hun studententijd begonnen zijn. Ook Laga’s eigen Mirte Kraaijkamp, die in de zomer van 2013 én 2014 wereldkampioene werd in de lichte dames dubbelvier tijdens de Wereldkampioenschappen in Zuid-Korea en Nederland, is pas in haar studententijd begonnen met roeien.

Maar roeien kan ook gewoon een leuke toevoeging zijn aan het studentenleven. Roeien is een echte studentensport en er zijn allerlei wedstrijden, de één wat serieuzer dan de ander, waar zowel op de kant als op het water genoten kan worden van de sport en de sfeer.

Voor elk wat wils

Wil jij je meten met de top van roeiend Nederland en heb je daar wat voor over? Of vind jij roeien ontzettend gaaf maar wil jij nog wel de mogelijkheid hebben om andere leuke activiteiten ernaast te doen? In de eerste vijf weken (de opvangperiode) worden alle eerstejaars ingedeeld in ploegjes om te leren roeien. In deze periode kan jij er achter komen op welk niveau jij wilt gaan roeien, hoe vaak je in de week wilt trainen en kun je een leuk ploegje voor de rest van het jaar vormen.

Laga is op het moment één van de best presterende roeiverenigingen van Nederland. De ploegen van Laga varen bijna allemaal hard mee voorin de velden en behalen daar overwinningen. Bijna elk jaar zitten er wel Lagaaiers in de nationale selectie. Voorbeelden hiervan zijn Mirte Kraaijkamp, die de afgelopen twee jaar de wereldtitel op haar naam schreef, en Olivier Siegelaar, die in 2008, 2012 en 2016 de Nederlandse eer verdedigd op de Olympische Spelen en in 2016 in Rio zelf een bronzen medaille heeft gewonnen. Andere mooie prestaties zijn de bronzen medailles van Amos Keijser en Laila Youssifou op het WK onder 23 jaar eind juli 2015, goud voor de Lichte development vier in Zagreb op de European University Games, de overwinning op de Henley Royal Regatta (één van Engelands oudste en meest prestigieuze sportevenementen)  waarmee  ouderejaars mannen van Laga in 2013 internationale roem behaalden, en de zilveren medaille die Lagaaier Conno Kuyt in 2014 wist te winnen op het WK onder 23 jaar. Afgelopen jaar zijn er ook een aantal bijzondere prestaties behaald. Zo heeft Laila Youssifou een gouden medaille en Dieuwertje den Besten een zilveren medaille gewonnen op het EK in Varese! Daarnaast heeft Willemijn Mulder zilver behaald op het U23 WK!

De roeisport bestaat echter niet alleen uit topprestaties. Zeker na een dag hard studeren op de TU is er niets fijner dan een stukje varen op de Schie. Of je nu alleen in een skiff stapt of met je ploeg in een vier of een acht, dankzij Laga’s ideale ligging tussen universiteit en centrum hoef je nooit ver te fietsen om te kunnen ontspannen op het water. Op Laga zijn er ook ploegjes die een aantal keer per week in de boot stappen, om daarna gezellig samen op Laga te eten. Ook op dit niveau zijn er verschillende wedstrijden, zoals de de Kruithuisbokaal voor ouderejaars of de eerstejaarscompetitie.

Dit jaar heeft Laga haar handen in een geslagen met de roeibond om ook roeien met een beperking mogelijk te maken op Laga. Heb je een kleine lichamelijke of visuele beperking? Dan is roeien bij Laga dus ook mogelijk! Roeien is de passende sport voor iedereen die één riem kan vasthouden en met de benen kracht kan zetten. Voor meer informatie over roeien met een beperking kan je contact opnemen met de secretaris van Laga (s@laga.nl)

foto_8420_original